top of page
Search

15 Αυγούστου, Κοίμησις της Θεοτόκου

Updated: Oct 18, 2022

«Άρατε πύλας, και ταύτην υπερκοσμίως υποδέξασθε, την του αενάου φωτός Μητέρα. Διά ταύτης γαρ η παγγενής των βροτών σωτηρία γέγονεν, η ατενίζειν ουκ ισχύομεν, και ταύτη άξιον γέρας απονέμειν αδύνατον». (Δοξαστικό Στιχηρών Εσπερινού Κοιμήσεως Θεοτόκου)


Κοίμησις της Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του ορθοδόξου εορτολογίου αφιερωμένη στην Παναγία, η οποία λαμβάνει χώρα το 15αύγουστο και αναφέρεται στη μετάσταση της Αειπαρθένου Μαρίας στους ουρανούς.

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, όταν η Θεοτόκος έμαθε από τον Θεό ότι έφτασε η στιγμή της να φύγει, έδωσε τα υπάρχοντά της σε δύο χήρες και πήγε προς το όρος των Ελαιών. Εκεί προσευχήθηκε και προετοιμάστηκε για το γεγονός, καθώς επίσης κάλεσε και όλους τους Αποστόλους. Λέγεται μάλιστα ότι όσοι δεν ευρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα εκείνη τη περίοδο, μια νεφέλη τους μετέφερε κοντά της. Η Κοίμησις της Θεοτόκου τελικά έλαβε χώρα στο σπίτι του Ιωάννη του Ευαγγελιστή. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, μετέφεραν το νεκροκρέβατο στον κήπο της Γεθσημανής, όπου και την έθαψαν. Μετά από 3 ημέρες, ο τάφος της βρέθηκε άδειος, καθώς είχε αναστηθεί και μετεγκατασταθεί στους ουρανούς.

Η Παναγία κατέχει ιδιαίτερη θέση στην χριστιανική διδασκαλία, ενσαρκώνοντας τα αρχέτυπα και τις δυνάμεις του προστάτη, του αρωγού, της υπομονής, της αγαθότητας και φυσικά της μητρότητας και της τρυφερότητας. Ταυτόχρονα ήταν το πρόσωπο που έφερε στον κόσμο τον Σωτήρα των ανθρώπων. Φυσικά, το θεϊκό θηλυκό στοιχείο, διαδραμάτιζε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στους περισσοτέρους πολιτισμούς, από αρχαιοτάτων χρόνων. Η πρώτη θεότητα στην ιστορία ήταν η Μητέρα Γη, ενώ θεότητες όπως η Εστία, η Σιλονέν, η Ιστάρ, η Μπαστέτ, η Μπρίτζετ κ.άλ., μας υποδεικνύουν τη διάδοση της μητριαρχίας.

Μπορεί ιστορικά -με την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την αλλαγή του καταμερισμού εργασίας και την εμφάνιση και των ταξικών κοινωνιών- να πέρασε η ανθρωπότητα σε πιο πατριαρχικές δομές, η Παναγία όμως με το Φως της, μας υπενθυμίζει το ουσιώδες της ύπαρξης του θηλυκού γένους για την ισορροπία της φύσης, την ισοτιμία των κοινωνιών και την εξέλιξη τηε ανθρωπότητας εν γένει.


(Φωτό: Master of the Amsterdam Death of the Virgin, 1500)



32 views0 comments
Post: Blog2 Post
bottom of page